Camen

Colonoscopie

Ce este colonoscopia?

Colonoscopia este o metodă de investigare a tubului digestiv inferior, a rectului, sigmoidului, colonului descendent, transvers, ascendent, a cecului până la valva ileo-cecala și chiar a ultimei anse ileale prin vizualizare directă cu ajutorul unui tub flexibil (colonoscop) prevăzut cu o cameră video. Rezultatul este comunicat pacientului imediat după terminarea procedurii.

Explorarea poate dura până la 40 minute și este nedureroasă, în funcție de toleranța fiecărui individ poate prezenta un grad de disconfort. Înaintea procedurii se administrează un sedativ ușor pentru a preîntâmpina acest discomfort. Metoda permite confirmarea diagnosticului (leziuni benigne sau maligne) prin prelevare de țesut (biopsii).

Procedura trebuie să fie indicată de un medic, de aceea este de preferat o consultație la medicul gastroenterolog sau internist înaintea investigației.

Tulburari de tranzit: diaree, constipație, alternanță diaree/constipație

Screening pentru depistarea cancerului de colon

Depistarea polipilor ce prezintă un stadiu premergător al cancerului colo-rectal

Depistarea unor boli inflamatorii intestinale (Rectocolita ulcero-hemoragică, Boala Crohn)

Pregătirea pentru colonoscopie

Pregătirea începe în ziua precedentă colonoscopiei; pacientul trebuie să ingere o soluție cu efect purgativ (Fortrans - 4 litri) ce are ca rol curățarea intestinului de materiile fecale pentru o vizualizare optimă a peretelui intestinal; în tot acest timp (aproximativ 20 ore) pacientul nu trebuie sa mănânce, dar poate asocia lichide (ceai, compot, apa plată).

Această pregătire poate fi uneori neplăcută, ea poate produce grețuri, crampe abdominale, balonări, dar este absolut necesar să fie efectuată corect pentru a se stabili un diagnostic corect.

Important

Există posibilitatea de a executa toate manoperele endoscopice (gastroscopie și colonoscopie) sub anestezie cu propofol în prezența medicului specialist de anestezie-terapie intensivă (ATI).

Medici

Dr. Ionescu-Ciocâlteu Adriana

Medic primar gastroenterologie

Program: Miercuri 14:00-18:00; Vineri 09:00-13:00