Ecografie 3D
elastografie

Elastografia

ELASTOGRAFIA este o nouă metodă ecografică de diagnostic diferenţial al tumorilor maligne faţă de cele benigne. Elastografia nu se folosește pentru depistarea tumorilor ci numai pentru a deosebi cancerul de tumorile necanceroase cel mai adesea la sân.

ELASTOGRAFIA se bazează pe faptul că tumorile maligne sunt mai dure, mai incompresibile şi mai puţin elastice comparativ cu cele benigne (ceea ce s-a remarcat adesea și prin palpare la tumorile mai mari de sân)

Elastografia combinată cu ecografia au avut cele mai bune rezultate în detectarea cancerului de sân şi reduce practic procentul de biopsii.

O tumoră canceroasă este de 10-100 de ori mai dură comparativ cu ţesutul normal ce o înconjoară. Când se aplică o compresiune sau o vibraţie, tumora se deformează mai puţin faţă de ţesutul din jur.

Măsurând elasticitatea tumorii determinată prin compresiune, putem estima duritatea ţesutului, ceea ce este util în diagnosticul cancerului de sân.

Medici

Dr. Camen Dragoș

Medic primar medicină internă, expert în ecografie generală (treapta a III-a acordată de Societatea Română de Ultrasonografie în Medicină și Biologie), doctor în științe medicale

Program: Luni 09:00-13:00; Miercuri 09:00 - 13:00